Angst overwinnen

Omgaan met stress

Angst en stress hangen nauw samen. Beiden brengen je lichaam in een soort alarmtoestand die soms nodig is, maar soms ook te hoog kan oplopen of te lang kan duren.

omgaan met stress

Daarnaast is het aantal stressfactoren in onze hedendaagse maatschappij erg toegenomen. Zo kan je constant het nieuws volgen op televisie of je mobiele telefoon, kan je jezelf verliezen op sociale media, zijn er steeds meer files op de wegen, is er meer lawaaihinder en moet je mogelijk je dagelijks leven zien te combineren met een veeleisende job.

Als je angstklachten hebt is een eerste aandachtspunt het stressniveau in je leven beheersbaar te houden. Door meer evenwicht te vinden tussen wat je ‘moet’ doen en wat je wilt doen. Evenwicht (her)vinden tussen inspanning en ontspanning is dus belangrijk en kan je bereiken.

Vermijding doorbreken

Typisch voor alle angstklachten, maar zeker voor angststoornissen, is vermijdingsgedrag. Vermijden is een bijna vanzelfsprekende reactie op het ‘gevaar’ dat je vreest.

vermijding doorbreken bij angst

Maar zo kan het gebeuren dat je in een vicieuze cirkel terecht komt en je meer en meer situaties gaat vermijden, waardoor de angst alleen maar toeneemt. Mogelijk zelfs tot op het punt dat je niet meer buiten durft komen. Je angstige gedachten gaan dan een eigen leven leiden en worden niet meer gecorrigeerd, omdat je steeds wegloopt van situaties waar je er last van kan hebben.

Het is belangrijk dat je kan ervaren dat jouw alarmsysteem te scherp staat afgesteld en dat het kan gecorrigeerd worden. Dat kan enkel door er niet langer van weg te lopen en te vermijden.

Wat kan je zelf doen?

  • Blijf er niet alleen mee zitten, maar praat erover met mensen die je vertrouwt. Zoek steun.
  • Schrijf op wat je denkt en voelt in situaties die bij jou angst uitlokken, en hoe je hierop reageert. Doe dit wanneer je de angst voelt opkomen.
  • Probeer op die momenten ook de (automatische) angstgedachten in vraag te stellen en probeer te bedenken wat je zou kunnen geruststellen. Het helpt ook om deze positieve gedachten op te schrijven, zodat je ze op moeilijke momenten kan nalezen.
  • Weet dat de paniekgevoelens en spanning die met je angst samengaan, vanzelf minderen na enige tijd. Het is bijzonder nuttig om angstige situaties te doorstaan. Te voelen wat er te voelen valt en dat te leren (ver)dragen. Het is namelijk belangrijk om te leren dat er niet zoveel redenen waren om bang te zijn (collega's zijn bijvoorbeeld minder kritisch dan je vreesde).
  • Ga op zoek naar ontspanning, door je bijvoorbeeld op je ademhaling te concentreren. Adem via je buik en probeer geleidelijk je ademhaling te vertragen. Op die manier kun je op het moment dat je de spanning en angst voelt opkomen je spanningsniveau verlagen, zonder dat je de situatie moet vermijden.
  • Onderneem actie om angstwekkende situaties stap voor stap op te zoeken en je grenzen te verleggen.
  • Doorbreek je vluchtgedrag, zoals te veel alcohol of cafeïne gebruiken (die stoffen kunnen net angst uitlokken of versterken), jezelf te isoleren of in bed te kruipen, je te verliezen in sociale media, gokken of gamen.
  • Wandelen en sporten verhogen je veerkracht. Beweeg, al is het maar een half uurtje per dag.
  • Kalmerende medicatie wordt afgeraden bij angst. Bij zeer ernstige stress- en angstsymptomen kan kalmerende medicatie uitzonderlijk een tijdelijk hulpmiddel zijn om terug in beweging te komen. Maar neem deze medicatie kortdurend en met de laagst mogelijke dosering.
    Zie ook www.health.belgium.be

Het belangrijkste is om te beseffen dat wanneer je blijft vermijden, je op termijn steeds meer angst zult voelen. Het is beter je angst niet uit de weg te gaan, maar er naar te leren kijken. In kleine stappen de confrontatie met je angst aan te gaan, je angsten te analyseren en er met andere mensen over te praten.

Geraak je niet op eigen kracht uit de vicieuze cirkel van angst, stress en vermijding, zoek dan professionele hulp.
Je kan ook hulp zoeken via de online zelfhulp en online begeleiding op deze website.

In sommige gevallen kunnen zware angstklachten aanleiding geven tot een depressie en zelfmoordgedachten. Wanneer die gedachten ernstige vormen aannemen doe dan beroep op Zelfmoord1813.

Volgende