Sociale angst

Sociale angst betekent dat je last hebt van (soms) hevige en onterechte angst in sociale situaties. Je voelt je dan erg op je ongemak in contacten met anderen en gaat deze zoveel mogelijk vermijden. Je bent bijvoorbeeld bang om te blozen of te beven, om iets verkeerd te doen, of om niet sympathiek of ‘vreemd’ over te komen. Vaak naar aanleiding van een laag zelfbeeld of het idee dat je opvalt door afwijkend gedrag.

sociale angst

Soms hangt sociale angst eerder samen met specifieke prestatiegerichte situaties, waarbij je bang bent om beoordeeld te worden. Bijvoorbeeld bij het spreken voor een groep, op het werk of wanneer je in het middelpunt van de belangstelling staat op een verjaardagsfeestje.

Sociale angst kan zich ook uitbreiden naar heel verschillende sociale situaties. Dan spreken we van gegeneraliseerde sociale angst. Je gaat er tegenop zien om een praatje te maken met de buren, om op restaurant te gaan, om aan te schuiven in de supermarkt of om aan vergaderingen deel te nemen. In dat geval kan je de neiging krijgen om allerlei smoesjes te verzinnen om onder die situaties uit te komen. Tenslotte durf je de deur niet meer uit.

Volgende