Posttraumatische stressstoornis
Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontstaat typisch na een traumatiserende ervaring. Bijvoorbeeld na het meemaken van een overval, een auto-ongeluk, een ernstige bedreiging, seksueel misbruik of mishandeling.
De traumatische ervaring is soms eenmalig maar kan ook langdurig aanhouden in de tijd, zoals bijvoorbeeld bij ernstige verwaarlozing of chronisch seksueel misbruik. Je herbeleeft de ervaring dan vaak in je gedachten of dromen. Een gebeurtenis in je leven, die je op de een of andere manier herinnert aan de nare ervaring die je meemaakte, kan een traumatische herbeleving uitlokken. Je voelt je dan constant gespannen en op je hoede. Ook herhaaldelijke nachtmerries komen vaak voor.
PTSS gaat soms samen met 'dissociatie'. Bij dissociatie kan het lijken alsof je een situatie niet bewust meemaakt of dat het jou niet overkomt. Dit gebeurt vaak tijdens overweldigende gebeurtenissen en is een vorm van automatische zelfbescherming. Lang na de traumatische gebeurtenissen kan dissociatie nog blijven voorkomen als verdedigingsmechanisme, terwijl het dan eigenlijk niet meer hoeft.