Relationele angsten

Het betreft hier angstgevoelens die zich voordoen in een relationele context, zoals verlatingsangst en bindingsangst. Beide hebben betrekking op hechting, vertrouwen en verbinding met belangrijke anderen.

Vaak zijn deze angsttypes terug te voeren tot ervaringen uit de kindertijd waarbij er geen of een onveilige hechting tot stand gekomen is met ouders of ouderfiguren. Soms komen ze pas tevoorschijn na ernstige relationele problemen of na een pijnlijke relatiebreuk.

relationele angsten

Bij verlatingsangst ben je steeds bang om in de steek gelaten te worden door personen aan wie je gehecht bent, zoals ouders, partner, vrienden of familieleden. Bij kinderen komt dit vaak voor als een fase waar ze doorheen groeien, maar soms blijft het gevoel ook in de volwassen leeftijd nog bestaan. Dan kan dit leiden tot sterke angstgevoelens om alleen te zijn of om verlaten te worden door bijvoorbeeld je partner. In partnerrelaties kan dit uitmonden in je gaan vastklampen en/of in overmatige jaloezie. Dit alles zorgt voor toenemende spanningen en conflicten binnen de relatie.

Bij bindingsangst krijg je voortdurend de gedachten dat je moet vluchten wanneer iemand te dichtbij komt. Intimiteit, zowel emotioneel als lichamelijk, voelt dan bedreigend aan. Daardoor ga je liefdesrelaties vermijden of blijf je erg op afstand. Dit betekent niet dat je geen behoefte hebt aan een intieme band, maar je bent bang om de controle te verliezen, gekwetst te worden, niet goed genoeg te zijn en uiteindelijk verlaten te worden.

Volgende