Hoe werkt het?

De online zelfhulp is een volledig geautomatiseerd programma, waar geen hulpverlener aan te pas komt. Je gaat zelfstandig werken aan je angstklachten. Het programma heeft geen vaste duur, maar reken op 10 weken om alles grondig te doen. Het kan korter, maar je kan er ook langer aan werken. Zet er voor jezelf van bij de start een einddatum op. Ongeveer om de twee weken krijg je van ons een bericht met enkele tips.

Stap 1: Voorbereiding

Kijk wat rond op onze site en lees voor wie zelfhulp bedoeld is, hoe het zit met je privacy, enkele veel gestelde vragen,…

Vraag je af of je er nu klaar voor bent om enkele weken actief aan de slag te gaan met deze zelfhulp.

Stap2: Aanmelding

Klaar? Dan kan je hier je aanmelden.

  • We stellen je eerst enkele vragen over je klachten. Vervolgens geven we je een advies in welke mate zelfhulp vermoedelijk iets voor jou kan zijn.
  • Vervolgens kan je de aanmelding voltooien en kies je een gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna krijg je toegang tot de zelfhulp.

Stap 3: Zelfhulp

Nu kan je aan de slag. Er zijn 4 modules of thema's: 'Angst in de ogen kijken', 'Denken en voelen', 'Wat is echt belangrijk in je leven', 'Relaties en relatiepatronen'

Elke module heeft één of meer oefeningen.

  • Kies met welke module je eerst aan de slag wil. Die zet je op de eerste plaats. De andere zet je erachter.
  • Vul de angst- en spanningsmeter een eerste keer in. Het is nuttig dit zeer regelmatig te doen. Dat kan dagelijks of meerdere keren per dag.
  • Bij ‘Info en hulpmiddelen’ vind je uitleg over de zelfhulp, een weekplanner, een bibliotheek met informatie en ook toegang tot een forum. Iedere gebruiker van Angsthulp kan daar anoniem berichten plaatsen met vragen, tips, opmerkingen,... Dat kan zeker aanvullend een goede ondersteuning zijn.
  • Begin met de eerste module
  • Kom regelmatig terug. De angstmeter kan dagelijks ingevuld worden. Bepaal voor jezelf hoe vaak en wanneer je met de oefeningen van de modules aan de slag gaat.

Stap 4: Afronding

Er is geen vaste duur voor deze zelfhulp. Probeer echter niet te snel te gaan. Ga stap voor stap te werk. Stel het ook niet uit. Probeer 10 weken actief bezig te zijn met deze zelfhulp. Het kan iets korter of iets langer.

Bij afsluiting maak je best een toekomstplan op. De zelfhulp blijft nadien ook toegankelijk met je login-gegevens.

Ben je klaar om aan de slag te gaan? Klik hier om je aan te melden.

Motivatie om zelf te werken aan je herstel, blijkt een doorslaggevende rol te hebben in zelfhulp. Wanneer je op dit moment aanvoelt dat je moeilijk tot iets komt of er nog niet klaar voor bent, raden we je aan om iemand uit je omgeving in vertrouwen te nemen en te rade te gaan bij je huisarts.